Mooie uitkomsten programma Werk Is Leven

Van juni tot en met november heeft het programma Werk Is leven gelopen. Een programma voor medewerkers in het primair onderwijs over Werkplezier, Talentontwikkeling en Eigen regie. Veel mensen waren enthousiast en schreven zich in. Uiteindelijk konden 74 mensen daadwerkelijk deelnemen. Het programma is hoog gewaardeerd, namelijk met een 8-.

Vanuit RTC Groningen zijn we van mening dat onderwijs in beweging vraagt om leerkrachten in beweging. Dat wil zeggen: leerkrachten die hun talenten kennen, zich willen ontwikkelen en gaan voor een baan waar hun talenten het best tot hun recht komen. Op dit moment is dat voor leerkrachten in de regio Groningen echter niet gemakkelijk. Werk Is Leven helpt daarbij. In het programma was ook volop aandacht voor trots en waardering.

De belangrijkste effecten bij de deelnemers waren:

 • Ik ben me bewuster van de keuzes die ik kan maken
 • Ik heb meer zicht op mijn talenten
 • Ik neem meer de eigen regie
 • Ik ben kritischer geworden op mijn eigen handelen

Dit blijkt ook uit de reacties van de deelnemers:

 • ‘Plezier in je werk is niet alleen een prettige bijkomstigheid, het komt het werk ook ten goede.                     
 • ‘Van vage ideeën ‘iets nieuws’ te willen doen naar een beter omlijnd idee. Nu nog uitvoeren.’                                                             
 • ‘Ik ben me bewuster geworden van mijn eigen invloed op mijn werk en leven.’
 • ‘Ik ben me bewuster van de keuzes en de consequenties. Ik kan het mezelf enorm druk maken of rustiger.’   

84% raadt het programma dan ook aan collega’s aan. Zij zeggen bijvoorbeeld:

 • ‘Het is goed om eens stil te staan bij je eigen werk, wensen en capaciteiten. Vrijwel alle cursussen die ik vanuit m’n werk doe zijn gericht op school, de klas of je rol in een team. Dit is anders!’                   
 • ‘Ik zou de cursus zeer zeker aanbevelen aan collega’s. Veel mensen maken hun rugzak met werk erg vol en denken alles tegelijk te moeten wegwerken om minder werkdruk te krijgen. Ik heb geleerd om dat in stapjes aan te pakken. Dat lijkt me erg zinvol voor collega’s.’  
 • ‘Dat zou ik heel goed vinden omdat het leert naar jezelf en je leven en werk te kijken. De manier waarop is zeer respectvol en laagdrempelig en het voelt toch dat ‘je er toe doet als persoon’.   

Als RTC Groningen zijn we blij dat we zoveel mensen een mooi programma hebben kunnen bieden. Momenteel ligt er een voorstel bij de besturen voor een vervolg van het programma. Hou het dus in de gaten.

rtc-werk-is-leven